Overzicht alle Topics

Evenementenbeveiliging: wat is het precies?

Leestijd: 3 minuten

Evenementenbeveiliging is een specialisatie binnen de particuliere beveiliging. Evenementenbeveiliging wordt ingezet om allerlei evenementen, zoals festivals, congressen, voetbalwedstrijden en concerten in goede banen te leiden.

 

Vaak zijn events momenten waarop grote groepen mensen tegelijk samenkomen. Om de veiligheid van de bezoekers en het personeel te garanderen is het van belang controle te hebben op de gebeurtenissen die op het event plaatsvinden. Denk hier bijvoorbeeld aan de toegangscontrole, heeft iedereen een geldig toegangsbewijs? Maar ook of er geen verboden voorwerpen mee het terrein opgenomen worden zoals wapens of drugs. Aan welke gebieden er meer aandacht wordt besteed is mede afhankelijk van het type evenement dat moet worden beveiligd. 

Beveiliging voor verschillende soorten evenementen

Geen evenement is hetzelfde: een voetbalwedstrijd trekt een ander publiek aan dan een congres of een beurs. En een concert brengt andere risico’s met zich mee dan een braderie. Ook het volume van verschillende evenementen is anders.

 

Bij een festival is de kans groter dat een bewaker te maken krijgt met personen die drugs het terrein op willen nemen of ruzies tussen bezoekers die escaleren. Bij een voetbalwedstrijd moet er goed gelet worden op wapens en of vuurwerk. Ook is het altijd van belang om goed na te denken over een evacuatieplan en hoe de beveiliging hier een rol in speelt. De scenario's zijn divers maar de juiste evenementenbeveiliging inzetten zorgt ervoor dat er voor elk scenario een plan is.

 

Evenementenbeveiligers moeten zich bewust zijn van deze diversiteit, kennis hebben van de uiteenlopende zaken waarmee zij geconfronteerd kunnen worden en goed kunnen inspelen op alle mogelijke risico’s. Dit vraagt om gediplomeerd en getraind personeel. Daarom kent deze professionele vorm van beveiliging een eigen cao en beroepsopleiding. 

Waarom is evenementenbeveiliging zo belangrijk?

Het belang van evenementenbeveiliging spreekt eigenlijk voor zich: het zorgt voor de veiligheid van het publiek, het personeel en eventuele artiesten tijdens evenementen. Met de juiste beveiliging voorkomt de organisatie daarnaast schade aan de locatie en/of eigendommen. Deze beveiliging zorgt er namelijk voor dat er niet te veel drukte ontstaat op één plek, dat ruzies niet uit de hand lopen en dat er adequaat wordt ingegrepen indien nodig. 

 

Hoe groter het evenement, hoe belangrijker het is voorzien van voldoende aanwezige beveiliging. Maar ook op kleine evenementen bestaat al kans op incidenten, denk aan: agressiviteit, (medische) ongevallen, verwondingen of overmatig gebruik van drugs en/of alcohol.

 

Een slechte planning, een slechte controle van mensenmassa’s, onvoldoende beveiliging of het ontbreken van noodhulp vergroot de kans op akkefietjes, agressie, verwondingen en kan zelfs voor ernstige problemen zorgen wanneer zich gevaarlijke situaties voordoen. Denk hierbij aan juridische vervolging of het intrekken van vergunningen.

 

Werkzaamheden van een evenementenbeveiliger

De werkzaamheden van de beveiligers op een event zijn uiteenlopend. Zoals aangegeven zal dit ook afhankelijk zijn van het type en de omvang van een evenement.

 

De meest voorkomende werkzaamheden:

 

  • Het tijdig inschatten van gevaarlijke situaties en deze voorkomen;
  • Toegangscontrole;
  • Ingrijpen en afhandelen van calamiteiten;
  • EHBO toepassen;
  • Begeleiding bij eventuele evacuaties;
  • Dienen als host/visitekaartje van het event.

Het laatste punt kan voor een evenement een heel belangrijk onderdeel voor de inzet van beveiliging zijn. Er wordt niet enkel focus gelegd op veiligheid maar hospitality is een eveneens groot onderdeel.


Wat hebben evenementenbeveiliging en hospitality met elkaar te maken?

Een evenementenbeveiliger is er niet alleen voor het geval er iets mis gaat: hij of zij streeft er tijdens het evenement naar om de rust en orde te bewaren en kan vaak problemen al voorkomen voordat ze zich voordoen. Hiervoor kunnen zichtbare en onzichtbare vormen van beveiliging worden gebruikt.

 

Daarbij is de evenementenbeveiliger een eerste aanspreekpunt voor de bezoeker van het evenement. Goede beveiligers zorgen daarom niet alleen voor veiligheid, maar hebben ook hospitality hoog in het vaandel. Zo zorgen ze ervoor dat bezoekers zich veilig en welkom voelen tijdens een evenement. Zij staan klaar om bezoekers te helpen en zijn het visitekaartje van een evenement.

 

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram