Bouwplaatsbeveiliging is de inzet van beveiligingsmaatregelen ter preventie van vandalisme en diefstal op een bouwplaats. Schade op de bouwplaats komt veelvuldig voor. Het gaat dan om directe gevolgen, maar de indirecte schade is vaak een stuk groter. Bijvoorbeeld een project wat flinke vertraging oploopt of deadline die niet gehaald kunnen worden. Projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren en betrokken bouwbedrijven investeren steeds vaker in goede bouwplaatsbeveiliging.
De 5 belangrijkste risico’s op de bouwplaats
- Diefstal op de bouwplaats
- Diefstal en/of inbraak in de bouwkeet of materiaalopslag
- Vandalisme
- Directe schade
- Indirecte schade
Diefstal op de bouwplaats
Op een bouwplaats ligt veel materiaal en apparatuur met een zeer grote waarde. Op een bouwplaats in goed te zien met welke materialen en apparatuur er wordt gewerkt en zo is het dus gemakkelijk voor een dief om te bepalen of het waardevol is om te stelen. Denk bijvoorbeeld aan de waardevolle grondstof koper. Dit kan een dief voor hoge bedragen verkopen. Gereedschap is ook waardevol en kan gemakkelijk doorverkocht worden. Als een bouwplaats niet beveiligd is liggen al deze materialen voor het oprapen.
Diefstal en/of inbraak in de bouwkeet of materiaalopslag
Preventief het materiaal opbergen is niet voldoende. Steeds vaker worden bouwbedrijven geconfronteerd met diefstal uit de bouwkeet of materiaalopslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de laptop die in de bouwkeet staat, de zaagmachine of bouwtekeningen. Voor inbrekers kan het interessant zijn om te weten hoe een gebouw wordt gebouwd om later een inbraak te plannen in het nieuwe gebouw.
Vandalisme
Diefstal en inbraak komt op dit moment het meest voor, maar vandalisme trekt steeds meer aan. De locatie van de bouw is een belangrijk gegeven als het gaat om vandalisme op de bouwplaats. In stedelijke gebieden neemt het risico op vandalisme toe in de nachtelijke uren. Het is dan een stuk rustiger en er is geen controle meer van andere mensen. In een meer afgelegen landelijk gebied neemt de kans ook toe. Vooral verlaten terreinen zijn regelmatig slachtoffer van vandalisme. Hier is geen controle van andere mensen en vaak zal hard geluid niet gehoord worden.
Directe schade
Directe schade zijn de kosten die gemaakt moeten worden om gestolen of vernielde spullen te vervangen. Bijvoorbeeld gestolen gereedschap of kapot gemaakte apparatuur. Mogelijk is de schade gedekt door een verzekering, maar de spullen dienen eerst opnieuw aangeschaft moeten worden. Bovendien zal niet altijd de volledige waarde gedekt worden, terwijl het volledige bedrag voor nieuwe materialen wel betaald moet worden. Dit betekent dat diefstal en vandalisme altijd zal leiden tot directe schade.
Indirecte schade
Indirecte schade leidt meteen tot extra kosten. Als apparatuur of materiaal wordt gestolen, dan moet het opnieuw worden aangeschaft. Het kan zijn dat een probleem binnen een paar uur is opgelost, maar is veel gevallen wordt het pas na dagen of zelfs weken opgelost. Uiteindelijk zal de indirecte schade vaak hoger zijn dan de directe schade. Bouwprojecten lopen vertraging op en deadlines worden niet gehaald. Soms is hier een boete aan verbonden, maar als dat niet zo is kan het leiden tot hoge (extra) operationele kosten en een niet tevreden opdrachtgever.