Overzicht alle Topics

Camerabeveiliging: waar moet je op letten?

Leestijd: 3 minuten
Overzicht alle Topics

Camerabeveiliging: waar moet je op letten?

Leestijd: 3 minuten

Eén van de manieren waarop je jouw woning, winkel, bedrijfspand of museum kunt beveiligen is door het plaatsen van camera’s. Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met camerabeveiliging, zul je waarschijnlijk niet weten waar je op moet letten bij de aanschaf. Daarom in deze blog vier tips.

Tip 1. Houd rekening met de privacywetgeving

Wanneer je gebruikmaakt van camera’s moet je altijd rekening houden met de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Dit geldt voor bedrijven, maar ook voor particulieren. In je eigen huis mag je natuurlijk camera’s hebben hangen, maar als deze óók de openbare weg filmen, moet je ook als particulier rekening houden met deze wetgeving op het gebied van privacy en het beschermen van persoonsgegevens. In de praktijk zal je hier als particulier echter niet snel een boete voor krijgen.

De AVG is dan ook vooral van belang voor winkeliers die een camera in hun winkel willen hangen, of ondernemers die hun horeca- of bedrijfspand op deze manier willen bewaken. In dit artikel lees je alles over camerabeveiliging en de privacywetgeving.

Tip 2. Houd hackers buiten de deur

Helaas zijn veel goedkope camerasystemen eenvoudig te hacken. Je denkt dan dat het plaatsen van camera’s voor meer veiligheid zorgt, maar in werkelijkheid gebeurt het tegenovergestelde. Wanneer een camerasysteem eenvoudig te hacken is, kunnen hackers zomaar meekijken met jouw beelden. Vooral wanneer je camera’s in je eigen huis staan, is dat natuurlijk geen fijn idee! Bovendien kunnen persoonlijke gegevens op deze manier gestolen worden. Ten slotte kan inbraak hierdoor eenvoudiger worden, omdat de hackers precies weten wanneer er iemand aanwezig is en wanneer niet. 

Om hackers buiten de deur te houden kun je het beste een systeem gebruiken met een veilige verbinding op basis van encryptie. Maak daarnaast gebruik van sterke wachtwoorden en tweefactor-authenticatie. Zorg er ook altijd voor dat eventuele beveiligingsupdates zo snel mogelijk geïnstalleerd worden.

Tip 3. Let op of en waar de beelden worden opgeslagen

Of je de camera’s nu gebruikt om je eigen huis te beveiligen, een winkel, een bedrijfspand of een museum… in alle gevallen wil je dat de beelden van de camera ergens worden opgeslagen, zodat je bij een eventuele inbraak of andere criminele activiteiten de beelden kunt overdragen aan de politie. 

Vaak worden de beelden ofwel opgeslagen op een SD-kaart (die in de camera zelf zit) ofwel in de cloud. Het nadeel van de SD-kaart is dat de camera inclusief SD-kaart gestolen kan worden. Kies daarom liever voor een systeem waarbij de beelden worden opgeslagen in de cloud. Let op: hier kunnen abonnementskosten aan vast zitten. 

Tip 4. Kies voor voldoende beeldkwaliteit

Uiteraard is ook de beeldkwaliteit van groot belang bij het aanschaffen van camera’s. Een hogere beeldkwaliteit betekent dat je meer details ziet op de beelden. Dit is van belang wanneer de camera’s criminele activiteiten hebben vastgelegd (zoals diefstal). Hierdoor zal het eenvoudiger zijn om op het beeld te zien wat er gebeurd is en kan de politie de beelden beter gebruiken om verdachte personen te identificeren.

Denk aan aan de grootte van de beeldhoek (de hoek die de camera in beeld brengt) en let erop dat de camera nachtvisie moet hebben. 

Advies aanschaf camerabeveiliging

Welk beveiligingsvraagstuk je ook hebt, Dutch Crowd Security helpt je graag verder. Benieuwd of camerabeveiliging een goede oplossing is? En kun je wel wat hulp gebruiken bij de aanschaf hiervan? Wij helpen je graag aan de oplossing die het beste bij jouw situatie past. Vraag gratis een offerte aan.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram