Overzicht alle Topics

Verschillende kleuren beveiligingspassen: wat betekenen ze?

Leestijd: 2 minuten
Overzicht alle Topics

Verschillende kleuren beveiligingspassen: wat betekenen ze?

Leestijd: 2 minuten

Elke beveiliger moet zich tijdens het werk kunnen legitimeren. Als beveiliger ben je namelijk verplicht tot het tonen van legitimatie, zodra iemand daartoe een redelijk verzoek doet. Daar zijn speciale legitimatiebewijzen voor beveiligers voor, meestal beveiligingspassen genoemd. De afdeling Korpscheftaken van de politie verstrekt de passen.

Er zijn verschillende beveiligingspassen, herkenbaar aan de kleur. Elke kleur staat voor een categorie werkzaamheden die de houder van de beveiligingspas mag uitvoeren. Op de pas staat altijd een foto, volledige naam, telefoonnummer, geboortedatum en het vergunningsnummer van de pashouder. We geven een overzicht van alle mogelijke verschillende beveiligingspassen en de taken en bevoegdheden die daarbij horen.

De groene beveiligingspas

De groene pas is speciaal voor beveiligers in opleiding. Deze pas is maximaal 12 maanden geldig. De groene pas is bedoeld om nieuwe beveiligers in staat te stellen stage te laten lopen, en zich zo voor te bereiden op de praktijk.

De blauwe beveiligingspas

Een blauwe beveiligingspas staat voor de specialisatie van beveiligers met een afgeronde opleiding tot horecaportier of evenementenbeveiliger, ook wel Event Security Officer genoemd. Met deze pas mag een beveiliger dus niet de andere beveiligingswerkzaamheden uitvoeren, die met de grijze pas wel mogen.

De grijze beveiligingspas

Beveiligers met een grijze pas mogen particuliere beveiligingswerkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld het beveiligen van gebouwen en eigendommen, evenementen, sportwedstrijden en nog veel meer. De grijze pas kun je zien als een soort basispas, of algemene beveiligingspas waarmee een beveiliger de meeste gangbare beveiligingswerkzaamheden mag verrichten. Om de pas te krijgen is minimaal het diploma Beveiliger vereist.

De oranje beveiligingspas

Ook de oranje beveiligingspas staat voor een specialisatie: hiermee mogen medewerkers die zijn opgeleid als voetbalsteward werken in het betaald- en amateurvoetbal. Voetbalstewards zorgen voor de beveiliging van voetbalwedstrijden. Zowel voor, na als tijdens de wedstrijden en zowel in als rond het stadion.

De gele beveiligingspas

Deze gele beveiligingspas is speciaal bestemd voor de beroepsgroep van particuliere rechercheurs. Om de pas te krijgen is het diploma Particulier Onderzoeker een vereiste. Een particulier rechercheur onderzoekt bedrijven en personen, en moet daarbij voldoen aan strikte wet- en regelgeving.

Vragen over beveiligingspassen of beveiliging? Neem contact op!

Wil je meer weten over de verschillende beveiligingspassen, of over het inzetten van beveiligers? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag met het organiseren van veiligheid in jouw bedrijf.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram