Overzicht alle Topics

Havenbeveiliging uitgelegd

Leestijd: 2 minuten
Overzicht alle Topics

Havenbeveiliging uitgelegd

Leestijd: 2 minuten

Wat is havenbeveiliging?

Het woord zegt het al, het beveiligen van de haven en het havengebied. Dagelijks varen er honderden schepen de havens in en uit om vracht af te leveren of juist op te halen. Het personeel op de schepen is enorm divers en zijn vaak tijdelijke werkkrachten. Door de grote goederenstroom vormt een havengebied een kwetsbaar doelwit voor criminaliteit, zoals smokkelwaar of illegale immigratie.

Wat is een havenbeveiliger?

Een havenbeveiliger is een beveiliger en bewaker, die werkzaam is in een havengebied. Een havenbeveiliger is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het toezicht houden op de aanwezige goederen of het controleren van bezoekers. Het bewaken van goederen is belangrijk, maar andere zaken zoals mogelijk terrorisme of illegale immigranten zijn ook van belang. Naast de normale goederen zijn er ook gevaarlijke stoffen aanwezig, zoals brandstof of bepaalde soorten bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen kunnen potentieel gevaarlijk zijn als deze in verkeerde handen terecht komen. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van een havengebied ligt niet alleen bij de havenbeveiliger. Denk aan belastingambtenaren die controles en inspecties uitvoeren, zoals de douane en de politie.

Er zijn veel waardevolle goederen aanwezig in een havengebied, waardoor dit een geliefde target is voor criminelen. In een havengebied komen en gaan niet alleen schepen, maar ook treinen en vrachtwagens. Het vervoer mag alleen in- en uitgaan als deze zijn vrijgegeven. Een havenbeveiliger bewaakt het hele havengebied of is werkzaam op een bepaalde afdeling. In veel havengebieden zijn verschillende transportbedrijven gevestigd die gebruik kunnen maken van de havenbeveiligers.

Wat zijn de werkzaamheden van een havenbeveiliger?

  • De taken van een havenbeveiliger zijn erg divers en verschillen per opdracht, denk hierbij aan:
  • Toezicht houden
  • Bewaken van specifieke objecten, zoals een gebouw
  • Uitvoeren van metingen met betrekking tot schadelijke stoffen
  • Inspecteren van goederen

Er zijn in havengebieden verschillende extra veiligheidsmaatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Er is zichtbare beveiliging aanwezig, maar er worden ook onzichtbare veiligheidsmaatregelen in havens. Alle schepen, bemanning en goederen die de haven binnenkomen worden zorgvuldig gecontroleerd. Deze controles kunnen uitgevoerd worden door overheidsdiensten, zoals de douane. Tegenwoordig wordt er veelvuldig en regelmatig gecontroleerd op aanwezigheid van smokkelwaar of andere illegale goederen. De legale goederen worden regelmatig gecontroleerd of alles klopt wat op de papieren staat genoteerd. Als een schip de haven binnenkomt kan het zijn dat de buitenkant wordt onderzocht door duikers op de aanwezigheid van smokkelwaar.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram