Overzicht alle Topics

Wpbr: aan welke eisen moet een beveiliger voldoen?

Leestijd: 2 minuten

Door het ernstige tekort aan beveiligers zien we helaas steeds vaker dat niet-opgeleide en niet-gecertificeerde beveiligers ingezet worden voor de beveiliging van evenementen. Dat is tegen de Wpbr én brengt de veiligheid van bezoekers in gevaar. Wat is de Wpbr precies? En aan welke eisen moet een beveiliger eigenlijk voldoen? We vertellen je er meer over in dit artikel. 

Beveiliger is een beschermd beroep

Beveiliger is, net als bijvoorbeeld arts, advocaat of GZ-psycholoog, een beschermd beroep: je mag deze titel alleen gebruiken als je aan bepaalde eisen voldoet. Welke eisen dit zijn, staat vermeld in de Wet Particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). Alleen als een beveiliger aan deze eisen voldoet, krijgt hij of zij een beveiligingspas van de politie en mag hij of zij zich een beveiliger noemen. 

Werkzaamheden die voorbehouden zijn aan beveiligers

Door het nijpende tekort aan beveiligers zien we dat evenementenorganisatoren met creatieve oplossingen komen. Zij zetten personeel in onder functietitels als ‘sfeerbeheerder’ of ‘evenementenbegeleider’. Wanneer dit soort personeel werkzaamheden uitvoert die voorbehouden zijn aan beveiligers, is dat tegen de wet. 

Voorbeelden van werkzaamheden die zijn voorbehouden aan beveiligers:

  • het bewaken van de veiligheid van personen of goederen
  • waken tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen
  • toegangscontrole
  • fouilleren van bezoekers of personeel
  • optreden tegen opstootjes
  • kleedkamers van artiesten bewaken

Wanneer een werknemer dit soort beveiligingswerkzaamheden uitvoert, zonder te beschikken over een beveiligingspas, dan is er sprake van een overtreding van de Wpbr. De Dienst Justis kan dan een boete tot duizenden euro’s opleggen aan de evenementenorganisator. Een beveiligingsorganisatie die hieraan meewerkt, kan bovendien zijn vergunning kwijtraken.

Aan welke eisen moet een beveiliger voldoen volgens de Wpbr?

Aan welke eisen moet een werknemer voldoen om een beveiligingspas te krijgen en zich ‘beveiliger’ te mogen noemen? De Wpbr vat deze eisen samen als vakbekwaam en betrouwbaar

Vakbekwaam betekent dat de beveiliger in staat is om zijn of haar beroep naar behoren uit te voeren en goede kwaliteit te leveren. Zowel medewerkers als leidinggevenden in de veiligheidsbranche moeten hiervoor beschikken over vastgestelde diploma’s:

  • Beveiligers moeten de Mbo-2 opleiding Beveiliger 2 hebben afgerond
  • Horeca- en evenementenbeveiligers kunnen in plaats daarvan opleidingen voor horeca- en evenementenbeveiligers volgen van minimaal hetzelfde niveau, bijvoorbeeld de opleiding tot Event Security Officer (ESO).

Betrouwbaar gaat over de eerlijkheid en geloofwaardigheid van een persoon. Een beveiliger dient integer te zijn en goed om te gaan met vertrouwelijke informatie. Een beveiliger mag bovendien niet gewelddadig of agressief zijn. Om die reden worden personen die beveiliger willen worden gescreend door de politie. Tijdens deze screening wordt ook het examencertificaat gecheckt. Doorloopt de persoon de screening met succes? Dan ontvangt hij of zij een beveiligingspas. Ook dit geldt zowel voor werknemers als voor leidinggevenden in de veiligheidsbranche. 

Dutch Crowd Security werkt alleen met ‘echte’ beveiligers

Uiteraard werken wij als professioneel beveiligingsbureau alleen met personeel dat voldoet aan de eisen uit de Wpbr en die zich dus met recht ‘beveiligers’ mogen noemen. Meer informatie over de Dutch Crowd Security lees je bij ‘over ons’.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram