Overzicht alle Topics

Ernstig tekort aan beveiligingspersoneel: hoe komt het en wat betekent het?

Leestijd: 2 minuten

Het zal niet veel mensen zijn ontgaan: de huldiging van Ajax op het Museumplein na het winnen van de landskampioenschap kon niet doorgaan. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, besloot de huldiging te verplaatsen naar de Johan Cruijff Arena. De reden? Er was niet genoeg beveiligingspersoneel beschikbaar om de gevaren die bij zo’n massaal evenement komen kijken, op te vangen. Dit tekort aan beveiligingspersoneel speelt in heel Nederland. Hoe is dit ernstige tekort aan beveiligingspersoneel ontstaan en wat betekent het voor horeca, festivals en evenementen?

Alle sectoren kampen met tekorten

In 2022 kampen veel sectoren met personeelstekorten. Winkels, horeca, de evenementenbranche, kinderopvang, het openbaar vervoer en luchthavens: allemaal zijn ze hard op zoek naar nieuw personeel. Dat heeft een aantal redenen, zo is onze samenleving aan het vergrijzen, hebben we een periode van forse economische groei doorgemaakt, zijn er veel nieuwe manieren van geld verdienen bijgekomen (denk aan influencers, online coaches en handel in cryptocurrency) en zijn meer mensen deeltijd gaan werken.

“Dramatisch” tekort beveiligingspersoneel

Toch zijn er een aantal sectoren die met grotere tekorten te maken hebben dan anderen. Vaak gaat het om sectoren waarin voor de coronacrisis al personeelstekort speelde en/of die gesloten waren tijdens de lockdowns. 

Zo ook de beveiligingsbranche, die al voor de coronacrisis te maken had met onvoldoende personeel. Tijdens de lockdowns waren veel sectoren waarin beveiligers actief waren gesloten. Met name horeca- en evenementenbeveiligers hadden daardoor tijdelijk geen werk en zijn naar andere sectoren uitgestroomd. En zij kwamen lang niet allemaal terug toen de maatregelen opgeheven werden. Daardoor is de krapte die al bestond alleen maar groter geworden. Directeur Leon Vincken van branchevereniging Vbe NL noemt de situatie in de sector zelfs “dramatisch”. 

Gevolgen voor horeca, festivals en evenementen

Nu alle maatregelen opgeheven zijn en we weer massaal naar horecazaken, evenementen, festivals en op vliegvakantie gaan, wordt dit ernstige tekort aan beveiligers steeds duidelijker. 

Met name voor grote evenementen en festivals geldt dat beveiligingsbedrijven niet altijd genoeg beveiligers kunnen leveren om deze door te kunnen laten gaan, met name als ze last minute georganiseerd worden. Tel daar de toegenomen agressie in het uitgaansleven bij op, en het is duidelijk: het is noodzakelijk om nu flink te investeren in de beveiligingsbranche en nieuw beveiligingspersoneel op te leiden, om de veiligheid bij (grote) evenementen, festivals en in de horeca te kunnen garanderen.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram