Overzicht alle Topics

Collectieve Beveiliging: Uitleg En De Voordelen

Leestijd: 2 minuten

Bedrijventerreinen, haventerreinen en winkelcentra kiezen er doorgaans voor om hun panden te beveiligen middels een beveiligingscamera en een elektronisch alarmsysteem. Dit wordt voornamelijk gedaan omdat het hierbij gaat om een eenmalige investering, waardoor het pand jaren beveiligd is. Toch merkt men dat er naast camerabewaking en een alarmsysteem meer behoefte ontstaat aan menselijke beveiliging in de vorm van bijvoorbeeld een portier of mobiele surveillancedienst. Bedrijven kunnen in dit geval kiezen voor collectieve beveiliging, waarbij de kosten worden verdeeld over de bedrijven die er gebruik van maken. De beveiligers gebruiken bijvoorbeeld predictive profiling om problemen te voorkomen.

Wat is collectieve beveiliging?

Op veel bedrijven- en haventerreinen is er in de avond, nacht en het weekend weinig toezicht en controle. Dit tekort aan toezicht zorgt steeds vaker voor ongewenste gebeurtenissen zoals inbraak, vernieling en brandstichting. Om het risico op deze conflicten te verkleinen is het mogelijk om samen met bedrijven in de omgeving gebruik te maken van collectieve beveiliging. In veel gevallen bestaat collectieve beveiliging uit enkele mobiele surveillanten, die in de avonduren en in het weekend rondes maken over het bedrijventerrein en alles nauwlettend in de gaten houden. Tijdens de rondes wordt er onder andere gelet op verdachte personen of voertuigen, brandgevaarlijke situaties etc. Collectieve beveiliging kent onder andere de volgende voordelen:

  • Kosten worden gedeeld
  • Snel en adequaat handelen
  • Representativiteit van het bedrijf gaat omhoog
  • Completere beveiliging van het pand

24 uursbeveiliging

De surveillancediensten rijden veelal in herkenbare voertuigen, zodat personen met verkeerde intenties snel doorhebben dat er gesurveilleerd wordt. Het bedrijventerrein krijgt door deze collectieve beveiliging een vorm van autoriteit, waardoor de personen die kwaad willen doen worden afgeschrikt en de kans op een conflict verkleind wordt. Bovendien staan de surveillancediensten, die 24 uur per dag aanwezig zijn, nauw in contact met de alarmcentrale. Hierdoor zijn de beveiligers zeer snel ter plaatse zodra er een alarm afgaat bij een van de bedrijven.

Collectieve beveiliging in winkelcentra

Naast collectieve beveiliging op en rond bedrijventerreinen of winkelbeveiliging, is het mogelijk om als winkelier in samenwerking met andere winkels te kiezen voor collectieve beveiliging. Uiteraard is het in winkelcentra een stuk drukker in de avonden en weekenden dan op bedrijventerreinen. Hier liggen dus ook weer andere dreigingen op de loer zoals diefstal, vernieling en mishandeling. Omdat er voor een surveillancewagen nauwelijks tot geen ruimte is, wordt er gebruikgemaakt van loopdiensten. De veiligheid wordt dus bewaakt door surveillanten die lopend rondes maken door de winkelstraten. Ze maken een praatje met het personeel van verschillende winkels en nemen eveneens de rol van portier aan.

Collectieve beveiliging: een bekend gezicht

Bij collectieve beveiliging in winkelcentra wordt er per gebied vaak gebruikgemaakt van dezelfde beveiligers. Op deze manier leren zij zowel het gebied als de dreigingen die aanwezig zijn door en door kennen. Zo moet een beveiliger in de Kalverstraat bijvoorbeeld alert zijn op andere dreigingen dan een beveiliger bij een kleinschalig winkelcentrum in een dorp. Bovendien bouwen de beveiligers hierdoor een band op met het personeel van de verschillende winkels, waardoor er ook bij hen een veilig en vertrouwd gevoel ontstaat.

Collectieve beveiliging inhuren

Heeft u vragen over onze collectieve beveiliging of bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie? Bel dan naar 020 226 5144 of vraag direct een offerte aan.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram