Overzicht alle Topics

Schade door rellen: verzekering en beveiliging

Leestijd: 2 minuten

Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn veel steden getroffen door avondklok-rellen. Tegenstanders van de maatregel gingen na de avondklok de straat op en lieten een spoor van vernieling achter. Ze gooiden winkelruiten in, plunderden winkels leeg, staken vuurwerk af en zetten auto’s in brand. Veel winkeliers en andere ondernemers in de betreffende steden leidden hierdoor schade. In hoeverre wordt deze schade eigenlijk vergoed door verzekeraars? En wat kun je als ondernemer doen om toekomstige schade aan jouw pand te voorkomen?

Verzekeringen en polisvoorwaarden

In hoeverre de schade wordt vergoed, ligt aan de verzekeringen die je hebt afgesloten en de polisvoorwaarden van deze verzekeringen. Om alle schade volledig vergoed te krijgen, zul je je zeer uitgebreid verzekerd moeten hebben.

 

Denk daarbij aan:

 

  • Opstalverzekering: voor schade aan het gebouw zelf.
  • Glasverzekering: voor schade aan bijvoorbeeld aan glazen pui. 
  • Inboedelverzekering: voor spullen die los staan, zoals een toonbank.
  • Inventarisverzekering: voor schade aan de inventaris door brand, inbraak of vandalisme.

 

Heb je al deze verzekeringen? Dan nog, ligt het aan de polisvoorwaarden welke schade je precies krijgt vergoed en voor welk bedrag. 

Schade aan auto

Is je (bedrijfs)auto beschadigd door de avondklok-rellen? Dan wordt dit niet automatisch vergoed. Ben je alleen WA verzekerd, dan heb je pech. In dat geval valt de schade door deze rellen niet onder je verzekering. 

 

Bij de volgende verzekeringen krijg je wel alles of een deel vergoed: 

  • Allrisk verzekering: alle schade aan je auto wordt gedekt.
  • Beperkt casco-verzekering: afhankelijk van je polisvoorwaarden wordt alles of een deel van de schade vergoed.

Schade in de toekomst voorkomen

De rust lijkt in de meeste steden weer een beetje teruggekeerd. We hopen natuurlijk dat verdere rellen uitblijven, maar wat de reactie gaat zijn op de verlenging van de avondklok en de lockdown in het algemeen, is nog onduidelijk. 

Wil je als ondernemer schade aan jouw eigendommen door nieuwe rellen voorkomen? Helaas mag je zelf niet de wacht houden bij jouw winkel of pand. Angst voor nieuwe rellen wordt niet gezien als een goede reden om zelf de avondklok te breken. Bovendien is gebleken dat de relschoppers erg agressief kunnen zijn, zelfs tegen politieagenten of ME. Zelf de wachthouden, is dus ook niet zo verstandig. 

 

Wat je wel kunt doen, is beveiliging inschakelen. Opgeleide beveiligers, zoals die van Dutch Crowd Security, weten hoe ze om moeten gaan met gevaarlijke en dreigende situaties. Ook weten zij hoe ze een situatie moeten de-escaleren. Gelukkig mogen beveiligers wel de avondklok breken om hun werk uit te voeren.

Dutch Crowd Security

Wil je meer informatie over het inzetten van (nacht)beveiliging? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram