Overzicht alle Topics
[seopress_breadcrumbs]

Beveiliging bouwplaatsen: waarom is het nodig?

Leestijd: 2 minuten

In 2018 gaf Het Verbond van Verzekeraars al aan dat er meer prioriteit moet komen voor de beveiliging van bouwplaatsen. Zij zagen toen al een zorgwekkende trend in de toename van diefstal op bouwplaatsen. De laatste jaren heeft deze trend zich doorgezet. Ook in het eerste kwartaal van 2022 geven verzekeraars aan dat de criminaliteit op bouwplaatsen toeneemt, zeker nu er sprake is van een schaarste aan bouwmaterialen en flink gestegen prijzen. Bouwplaatsbeveiliging is dan ook steeds vaker noodzakelijk. 

Hoe het komt dat bouwplaatsen kwetsbaar zijn voor deze vormen van criminaliteit en wat je kunt doen om je bouwplaats te beveiligen, lees je hier. 

Waarom is beveiliging nodig op bouwplaatsen?

Bouwplaatsen zijn vaak slecht verlicht, liggen afgelegen en zijn relatief eenvoudig toegankelijk. Bovendien zijn er op veel bouwplaatsen waardevolle apparatuur, specialistisch gereedschap en andere dure materialen aanwezig. Onbeveiligde bouwplaatsen zijn daarom helaas vaak het terrein van inbraak, diefstal en vandalisme. 

Vooral ‘s nachts, in het weekend en in de vakanties zijn bouwplaatsen hiervoor doelwit. Dit zorgt jaarlijks voor miljoenen euro’s aan schade op Nederlandse bouwplaatsen. Ook zorgt het vaak voor bouwvertraging, wat op zichzelf weer kosten met zich meebrengt. Bouwplaatsbeveiliging biedt uitkomst.

Wat kun je doen om je bouwplaats te beveiligen?

Als ondernemer in de bouw kun je het best een professioneel beveiligingsbedrijf inschakelen voor de beveiliging van jouw bouwplaats.  

Om er voor te zorgen dat de beveiliging op bouwplaatsen aan de nodige eisen voldoet, hebben de Federatie Veilig Nederland en Bouwend Nederland, samen met Kiwa, een document opgesteld genaamd: ‘Security and safety of construction sites’. Hierin staan richtlijnen voor de beveiliging van bouwplaatsen en -terreinen. 

Technische hulpmiddelen bij bouwplaatsbeveiliging

Er bestaan verschillende technische hulpmiddelen die je kunnen helpen bij de beveiliging van je bouwplaats, denk aan:

  • elektronische beveiligingssystemen (o.a. camera’s) 
  • toegangscontrolesystemen (voor het reguleren/controleren van in- en uitkomende personen en goederen)
  • brandmeld- en ontruimingssystemen

Fysieke bouwplaatsbeveiliging

Maar let op: alleen het gebruik van technische hulpmiddelen is vaak niet voldoende. Goede bouwplaatsbeveiliging is een samenspel van drie factoren: mens, proces en techniek. Wij adviseren dan ook altijd om naast technische hulpmiddelen ook gebruik te maken van fysieke beveiligers.

Bouwplaatsbeveiligers verhogen de veiligheid op de bouwplaats door het:

  • lopen van controlerondes
  • uitvoeren van toegangscontroles bij elektronische slagbomen
  • uitvoeren van identiteitscontroles
  • continu monitoren van camerabeelden
  • ingrijpen bij risicovolle situaties

Nachtbewaking op bouwplaatsen

Aangezien een groot deel van de inbraken, diefstallen en vernielingen ‘s nachts plaatsvindt, raden wij aan om ook ‘s nachts voor bouwplaatsbeveiliging te zorgen. Lees hier meer over nachtbewaking.

phone-handsetarrow-right