Overzicht alle Topics

Zorgbeveiliging: waarom is het nodig?

Leestijd: 2 minuten

Schelden, bedreigingen en fysiek geweld: helaas komt het steeds vaker voor in zorginstellingen. Zorgmedewerkers voelen zich hierdoor regelmatig onveilig op hun werk. Zorgbeveiliging kan uitkomst bieden. In dit artikel meer over zorgbeveiliging: wat is het en waarom is het nodig? 

Wat is zorgbeveiliging?

Zorgbeveiliging is het inzetten van beveiligers in zorginstellingen, zoals:

  • ziekenhuizen;
  • verzorgingstehuizen;
  • huisartsenpraktijken;
  • gehandicaptenorganisaties;
  • verpleeghuizen;
  • psychologenpraktijken;
  • en psychiatrische instellingen.

Waarom is zorgbeveiliging nodig?

De kans op geweld is in elke instelling aanwezig, maar in de zorg is dit risico helaas groter dan bij andere instellingen. Hoewel geweld natuurlijk niet goed te praten is, komt het vaak voort uit onmacht dat patiënten en bezoekers een dreigende situatie creëren voor medewerkers, andere patiënten en bezoekers. 

Vaak is er sprake van stressvolle situaties die zorgen voor angst en frustratie bij patiënten en hun naasten. Ook kan geweld voortkomen uit het ziektebeeld van patiënten (bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een psychische of psychiatrische stoornis). 

Toegenomen agressie in de zorg

De laatste jaren zien we een zorgwekkende trend: de agressie in de zorg neemt toe. In 2021 gaf een meerderheid van de zorgverleners (63%) aan wel eens agressie te ervaren op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd zorgmedewerkers uitgevoerd door zorgverzekeraar VGZ, Stichting IZZ en platform voor mentaal welzijn Openup. Deze agressie komt vooral van patiënten en bezoekers. Sommige zorgverleners ervaren die agressie zelfs iedere dag. Eén op de vijf zorgmedewerkers zegt zich dan ook onveilig te voelen op het werk. 

Gevolgen van agressie in de zorg

De gevolgen van agressie in de zorg moeten niet worden onderschat: wanneer er geen veilige situatie is, kan personeel niet goed hun werk doen en voelen patiënten zich niet op hun gemak, want een nadelig effect kan hebben op hun herstel.

Daarnaast heeft agressie een enorme impact op het welzijn van onze zorgmedewerkers. Het leidt tot stress, frustratie en spanningsklachten. Uit bovengenoemd onderzoek bleek zelfs dat 16% van de zorgmedewerkers hierdoor overweegt om een andere baan te zoeken. Dit is zorgwekkend, omdat er al sprake is van een ernstig personeelstekort onder zorgmedewerkers.

Conclusie

Beveiliging in zorginstellingen is erg belangrijk. Door een proactieve, gastvrije en zorgzame houding zorgen zorgbeveiligers voor een prettige sfeer. Zorgbeveiligers voorkomen calamiteiten, zorgen ervoor dat personeel zich kan focussen op hun (vaak stressvolle) werk en dat patiënten zich kunnen focussen op herstel. Lees hier meer over zorgbeveiliging.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram