Overzicht alle Topics

Welke soorten verkeersregelaars zijn er en wanneer zet je ze in?

Leestijd: 2 minuten

Bij wegwerkzaamheden, evenementen, festivals, maar bijvoorbeeld ook op en rond bouwterreinen zie je steeds vaker verkeersregelaars. Bedrijven en overheden zetten ze in om het verkeer te regelen en zo te zorgen voor veiligheid. Hoeveel soorten verkeersregelaars zijn er eigenlijk? En wanneer zet je ze effectief in?

Wanneer zet je verkeersregelaars in?

Inzetten van verkeersregelaars kan verschillende redenen hebben. Allereerst natuurlijk om verkeer in goede banen te leiden, bijvoorbeeld bij een wegomlegging. Steeds vaker echter is het simpelweg verplicht. De overheid kan het bijvoorbeeld bij bouwplaatsen afdwingen, om zowel te zorgen voor bereikbaarheid als voor veiligheid. 

Bij evenementen kan een verkeersregelaar bezoekers leiden naar in- en uitgangen of parkeerplekken. In welke situatie ook, veiligheid en duidelijkheid zijn de trefwoorden voor verkeersregelaars.

Welke soorten verkeersregelaars zijn er?

We onderscheiden vier soorten verkeersregelaars:

Beroepsverkeersregelaars

Dit zijn zoals de naam al aangeeft, professionals. Beroepsverkeersregelaars hebben een opleiding gevolgd en zijn allround inzetbaar op het gebied van verkeer regelen. Bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden, omleidingen en dergelijke. Daarnaast zijn beroepsverkeersregelaars ook andere situaties, waarin het belangrijk is om verkeer in goede banen te leiden inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan grote evenementen zoals festivals, concerten, sportevenementen en nog veel meer.

Evenementenverkeersregelaars

Een meer specialistische verkeersregelaar is de evenementenverkeersregelaar. Bij evenementen met veel bezoekers is het belangrijk het verkeer goed te regelen. Soms zijn er omleidingen, bezoekers weten de weg niet goed, of weten niet waar ze kunnen parkeren. Kortom, zonder evenementenverkeersregelaars is de kans groot dat het verkeer rond een evenement vastloopt.

Transportbegeleiders

Een ander specialisme als verkeersregelaar is transportbegeleiding. Voor deze functie is een specifieke opleiding vereist. Een transportbegeleider begeleidt bijzondere transporten, bijvoorbeeld vervoer van gevaarlijke stoffen of van uitzonderlijk lange of brede ladingen. Als transportbegeleider komt het voor dat je vanuit het voertuig aanwijzingen geeft, maar ook uit het voertuig stappen om het verkeer te regelen hoort bij de werkzaamheden.

Verkeersbrigadiers

Verkeersbrigadiers noemen we ook wel klaar-overs en in België heten ze gemachtigd opzichters. Bij scholen en sporthallen zorgen zij ervoor dat iedereen veilig over kan steken. Vanaf 10 jaar mag je al de taak van jeugdverkeersbrigadier uitvoeren.

Verkeersregelaars nodig? Neem contact op!

Ben je op zoek naar verkeersregelaars voor jouw bedrijf of evenement, een verkeerssituatie of nog iets anders? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met de inzet van verkeersregelaars voor vrijwel elke situatie.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram