Overzicht alle Topics

Wat is museumbeveiliging?

Leestijd: 2 minuten

Films als Once a Thief, How to Steal a Million, Ocean’s 8, The Maiden Heist en The Thomas Crown Affair en series als Lupin draaien allemaal om één ding: een grote kunstroof. Naast films en series komt dit onderwerp ook in veel boeken terug. Een kunstroof is dus erg spannend en vermakelijk wanneer het fictie is, maar hoe zorg je ervoor dat het bij fictie blijft? Het antwoord daarop is: museumbeveiliging. Wat museumbeveiliging precies is, lees je hier.

Museumbeveiliging: meer dan alleen objectbeveiliging

In bovengenoemde films en series gaat het altijd om het stelen van waardevolle objecten, bijvoorbeeld wereldberoemde schilderijen of dure sieraden. In een museum heb je echter niet alleen te maken met kostbare objecten, maar ook met personeel en bezoekers. Dat maakt museumbeveiliging ook zo interessant: het omvat eigenlijk meerdere vormen van beveiliging ineen. 

Taken van een museumbeveiliger

Museumbeveiligers hebben dan ook verschillende taken. Afhankelijk van de grootte van het museum en het risiconiveau kunnen onderstaande taken door dezelfde, of door aparte gespecialiseerde beveiligers worden uitgevoerd:

Objectbeveiliging

Een belangrijk onderdeel van museumbeveiliging is natuurlijk objectbeveiliging. Dit betreft het beveiligen van de waardevolle objecten die tentoongesteld worden of in het magazijn staan opgeslagen. Objectbeveiliging in musea is een vak apart, omdat je het object goed wilt tonen en bezoekers ‘toegang’ wil geven tot het object. Tegelijkertijd wil je het ook beschermen tegen schade, diefstal en vernieling. Ook het uitvoeren van regelmatige brand- en sluitrondes moet ervoor zorgen dat schade aan het gebouw en/of de kostbare objecten uitblijft. 

Receptiediensten, toegangscontrole en bezoekersregistratie

Veel musea werken met museumbeveiligers bij de receptie. Deze beveiligers zijn er om bezoekers te verwelkomen, te registreren en om ongenodigde gasten buiten de deur te houden.

Beveiliging van personeel en bezoekers

Museumbeveiligers zijn niet enkel verantwoordelijk voor de beveiliging van de kostbare objecten in het museum. Zij houden zich ook bezig met de beveiliging van het personeel dat in het museum werkt. Ten slotte is ook de veiligheid van bezoekers natuurlijk een prioriteit van museumbeveiligers. Museumbeveiligers bieden hulpverlening bij ongevallen, grijpen in bij conflicten en helpen bezoekers indien nodig. 

Bouwkundige en elektronische beveiliging en brandpreventie 

Bij veel musea is het inzetten van fysieke beveiliging alleen vaak niet genoeg. Zeker in de grotere musea, waar zeer waardevolle objecten staan opgeslagen, moet naast fysieke beveiliging ook gebruikgemaakt worden van bouwkundige en elektronische beveiliging om schade, vernieling en diefstal te voorkomen. Daarnaast moet een museum natuurlijk rekening houden met brandpreventie

Meer weten over het beveiligen van een museum?

Wil je meer weten over museumbeveiliging van Dutch Crowd Security? Lees dan dit artikel of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij kunnen u helpen met fysieke beveiliging en advies op het gebied van elektronische beveiliging en brandpreventie. 

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram