Overzicht alle Topics

Verschillende typen brandwacht, welke heb jij nodig?

Leestijd: 2 minuten

Bij Dutch Crowd Security staan we voor veiligheid: wij zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van jouw kantoorgebouw, winkel of museum, verschillende objecten en/of medewerkers en klanten. Ook brandpreventie, brandveiligheid en risicobeperking vallen onder het kopje “veiligheid”. Daarom hebben wij ook brandwachten in dienst. Wil je een brandwacht inhuren? Lees dan snel verder over de verschillende soorten brandwachten

Een brandwacht inhuren

Een brandwacht is verantwoordelijk voor de diverse werkzaamheden die te maken hebben met preventie en risicobeperking. Een brandwacht is verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen. Hij of zij ziet toe op de algemene veiligheid in een werkomgeving en houdt toezicht op de naleving van de veiligheidseisen. Door toezicht te houden voorkomt de brandwacht dat er ongelukken gebeuren. 

 

Over het algemeen worden brandwachten ingezet voor:

  • controle op beschermingsmiddelen en persoonlijke bescherming
  • controle op correcte naleving veiligheidseisen en -procedures
  • controle van vergunningen
  • bestrijding van kleine, beginnende brandjes
  • ontruimen van een gebouw
  • verrichten van gas- en zuurstofmetingen
  • toepassen EHBO

Industriële brandwacht inhuren

In de particuliere sector, met name in de petrochemie en de industrie, zijn brandwachten nodig die ingezet kunnen worden bij projecten met hogere risico's. Een industriële brandwacht heeft kennis van en ervaring met chemische stoffen en processen en de veiligheidsvoorschriften die hierbij komen kijken. Industriële brandwachten worden bijvoorbeeld ingezet bij heetwerkzaamheden en brandbestrijding bij las- en slijpwerkzaamheden. 

 

Een industriële brandwacht voert dus dezelfde werkzaamheden uit als een gewone brandwacht, maar wordt ingezet bij risicovolle werkomstandigheden of brandgevaarlijke objecten. Hij of zij is speciaal opgeleid voor de petrochemie en industrie en kan naast gewone brandpreventie-werkzaamheden ook gasmetingen verrichten. 

 

Mangatwacht/buitenwacht inhuren

Een industriële brandwacht wordt in bepaalde gevallen ook wel een mangatwacht of buitenwacht genoemd. Een ‘mangat’ is een nauwe opening naar een besloten ruimte. Het woord ‘mangat’ wordt in de industrie gebruikt om een opening aan te geven die bedoeld is om toegang te krijgen tot een bepaalde installatie om onderhoudswerkzaamheden of controles uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de opening van een stoomketel. 

 

Bij werkzaamheden in zo’n besloten ruimte dient er altijd een mangatwacht of buitenwacht aanwezig te zijn. Een mangatwacht/buitenwacht voert dezelfde werkzaamheden uit als een industriële brandwacht en houdt de wacht buiten een mangat. Hij of zij controleert of de medewerkers in het mangat hun werk veilig uitvoeren en houdt continu contact met de medewerkers in de besloten ruimte. 

 

Komt de veiligheid van de medewerkers in gevaar? Dan treedt de mangatwacht snel en adequaat op en schakelt de juiste diensten in. Ook kan hij of zij eventueel de medewerkers uit de besloten ruimte redden. 

Gasanalist inhuren

Voor werkzaamheden in besloten ruimtes is het essentieel dat er geen explosieve of toxische stoffen aanwezig zijn. Daarom moeten, voorafgaand aan werkzaamheden in een besloten ruimte, gasmetingen worden gedaan. Een gasanalist is een brandwacht die expert is in gasmetingen. 

Brandwacht inhuren? 

Wil je een brandwacht inhuren om de veiligheid van jouw medewerkers te waarborgen? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan. 

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram