Overzicht alle Topics

Nog steeds groot tekort aan beveiligers: verbeterde cao biedt hoop

Leestijd: 2 minuten
Overzicht alle Topics

Nog steeds groot tekort aan beveiligers: verbeterde cao biedt hoop

Leestijd: 2 minuten

De beveiligingsbranche kampt al jaren met een tekort aan beveiligers. De coronapandemie heeft dit tekort alleen maar vergroot. Het is dan ook niet ondenkbaar dat ook dit jaar een aantal grootschalige evenementen zal moeten worden afgelast door een tekort aan beveiligingspersoneel. Gelukkig biedt de verbeterde cao voor beveiligers hoop voor de toekomst van de beveiligingsbranche.

De situatie voor en na corona

Voor de uitbraak van de coronapandemie kampte de beveiligingsbranche al met een tekort aan beveiligers. Tijdens de pandemie nam, met name door lockdown-maatregelen, de vraag naar bepaalde soorten beveiliging tijdelijk enorm af. Denk bijvoorbeeld aan evenementenbeveiliging, horecabeveiliging en luchthavenbeveiliging. Hierdoor verlieten veel beveiligers de branche. Toen de maatregelen werden opgeheven, nam de behoefte aan beveiligers snel weer toe. Het tekort aan beveiligers bleek toen enorm. 

Situatie nu

Sinds 2022 is het aantal beveiligers iets toegenomen door de terugkeer van beveiligers naar de branche. Toch is het tekort nog steeds aanwezig en wordt het spannend wanneer het evenementenseizoen weer begint en de vraag naar beveiliging weer toeneemt.

Verbeterde cao

Een recente verbetering van de cao voor beveiligers kan bijdragen aan het oplossen van het tekort aan beveiligers. In de nieuwe cao is een forse loonsverhoging opgenomen, waardoor beveiligers er 20 tot 24 procent op vooruit gaan. Dit zou kunnen zorgen voor meer toestroom aan beveiligers in de toekomst.

Toekomst van de beveiligingsbranche

Hoewel de verbeterde cao hoop biedt voor de toekomst van de beveiligingsbranche, zal het niet van de ene op de andere dag zorgen voor een toename aan nieuwe beveiligers. Een opleiding tot beveiliger duurt immers meerdere jaren en er zijn meer factoren die meespelen in het aantrekkelijk maken van het vak, zoals werkomstandigheden en mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is dan ook van belang dat de beveiligingsbranche blijft investeren in de ontwikkeling van haar werknemers en blijft zoeken naar manieren om het vak aantrekkelijker te maken voor nieuwe werknemers.

Conclusie

Het tekort aan beveiligers blijft een uitdaging voor de beveiligingsbranche, ondanks de terugkeer van werknemers en de verbeterde cao. Het is belangrijk dat de branche blijft investeren in haar werknemers en op zoek blijft naar manieren om het vak van beveiliger aantrekkelijker te maken voor nieuwe werknemers. Op die manier kan de branche blijven bijdragen aan een veilige samenleving en kan het tekort aan beveiligers in de toekomst worden opgelost.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram