Overzicht alle Topics

Kabinet werkt aan experimenten heropening horeca

Leestijd: 2 minuten

Verschillende experimenten worden nog deze maand gestart om te kijken of horeca en evenementen eind dit jaar weer los kunnen. Voorwaarde is wel dat de proeven een succes worden en het aantal besmettingen beheersbaar is.

Alle kroegen en restaurants en clubs moesten op 14 oktober de deuren sluiten omdat corona veel te wild om zich heen greep. Inmiddels zijn verschillende ministeries samen met de horeca- en evenementenbranche aan de slag gegaan om een aantal experimenten op te zetten, zo start komende week een proef met 25 restaurants, meldt RTL.

Die zaken mogen weer open, mits ze zich streng aan de volgende regels houden:

Regels horeca

– Een streng deurbeleid: er mag een maximum aantal bezoekers per vierkante meter binnen.
– Er moet goede ventilatie zijn.
– Per tafel mogen maximaal vier mensen zitten.
– Looproutes voor klanten en personeel.
– Gasten moeten mondkapjes op als ze zich verplaatsen.
– Er komen in de zaken kuchschermen te staan.
– Duidelijke afspraken over sluitingstijden en de verkoop van alcohol.

De proef moet deze maand nog aanvangen, zodat begin december de eerste resultaten bekend zijn. Als die positief zijn, en het aantal besmettings blijft dalen, dan wil het kabinet graag dat restaurants voor de jaarwisseling weer open kunnen.

Voetbal, concerten en congressen

Daarnaast wordt gewerkt aan experimenten met publieksevenementen. Zo heeft de branche een plan gemaakt om te testen met twee voetbalwedstrijden, een indoorevenement, een zakelijk congres, een theatervoorstelling en twee outdoor festivals.

Tijdens die events worden verschillende maatregelen getest. Een van de plannen is om in de Ziggo Dome of Ahoy een concert te organiseren voor 1300 mensen. Bezoekers worden dan ingedeeld in ‘bubbels’ van maximaal 250 mensen. Ieder compartiment heeft dan een eigen bar en sanitair.

Geen 1,5 meter afstand

Binnen de bubbel zou dan zelfs de 1,5 meter afstand kunnen worden losgelaten. Bezoekers worden wel tot twee weken na afloop gescreend om te zien of ze het coronavirus hebben opgelopen of niet.

Voor de voetbalwedstrijden met publiek wordt gedacht aan de Johan Cruyff Arena, het Goffert Stadion of het Rat Verlegh Stadion Breda. Voor het zakelijke congres en de theatervoorstelling is het Beatrixtheater in Utrecht in beeld. De outdoor festivals moeten bij voorkeur plaatshebben in Walibi Flevo.

Komende vrijdag neemt het landsbestuur een beslissing over deze experimenten. Bij succes hoopt de branche dat op termijn weer evenementen mogelijk zijn met een bezettingsgraad van 60 tot 70 procent.

Regels evenementen

– Gedrag: bezoekers aangeraden tot 14 dagen na bezoek geen contact te hebben moet risicogroep.
– Triage: invullen vragenlijst, temperatuurmeting bij binnenkomst, sneltesten als steekproef.
– Luchtkwaliteit: er moet goede ventilatie zijn.
– Bezoekers: komen op verschillende tijden binnen, krijgen vaste toegewezen zitplaats.
– Reinigen: regelmatig desinfecteren oppervlakken, handdesinfectie.
– Kwetsbare groepen: mensen van boven de 55 jaar uitgesloten van deelname.

Bron: www.sikkom.nl

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram