Overzicht alle Topics

De impact van een winkeloverval op jouw medewerkers

Leestijd: 2 minuten

Een overval op je winkel is de nachtmerrie van elke winkeleigenaar. Een overval zorgt voor enorme schade. De financiële schade door vernielingen en/of gestolen goederen is al erg genoeg, maar de mentale schade die het bij jouw medewerkers aanricht is vaak nog veel heftiger. Door het inzetten van winkelbeveiliging kun je dit voorkomen.

 

Hoe vaak komt een winkeloverval voor?

Als mens zijn we vaak geneigd te denken: mij gebeurt dat niet. Helaas is het niet te voorspellen of jouw winkel overvallen gaat worden of niet. Hoewel het aantal overvallen tussen 2011 en 2018 gelukkig is afgenomen, zagen we in 2019 weer een toename. Van januari tot en met augustus van 2019 werden maar liefst 186 gewapende overvallen gepleegd op winkels. Dit is een toename van 8% vergeleken met het jaar daarvoor. Over 2020 zijn nog geen cijfers bekend.

 

Naast een toename in het aantal overvallen, zien we ook een andere trend: er worden steeds vaker wapens gebruikt bij een overval.

De impact van een overval op winkelpersoneel

Iedereen die het heeft meegemaakt kan het je vertellen: de mentale impact van een (gewapende) overval is groot. Vaak zet de overval iemands leven emotioneel voor langere tijd op z’n kop. Slachtoffers van een (gewapende) overval hebben dan ook vaak therapie nodig om de gebeurtenis een plekje te geven en weer met een veilig gevoel in de winkel aan het werk te kunnen. Daarnaast is er soms sprake van lichamelijk letsel, wanneer de dader de slachtoffers mishandelde of verwondde. 

Welke preventieve maatregelen kun je nemen?

Een overval kan overal en altijd plaatsvinden. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om overvallers te ontmoedigen.

 

  1. Buitbeperking: beperk de hoeveelheid geld in de kassa. Room bankbiljetten van € 50 en hoger continu af. Maak buitbeperking kenbaar door stickers ‘Hier hebben wij niet van terug: € 100, € 200, € 500. 
  2. Plaats een camera, zodat personeel en klanten die naar binnen of naar buiten loopt goed in beeld komen.
  3. Zorg voor een kluis met tijdslot of tijdvertraging.
  4. Plak stickers op de deur en etalageruit met “Kluis voorzien van tijdvertraging” en “Hier waken camera’s voor uw en onze veiligheid”. 
  5. Laat uw personeel overvaltraining volgen, zodat ze weten wat ze moeten doen in het geval van een overval.
  6. Huur beveiliging in: fysieke beveiliging heeft een afschrikkend effect voor eventuele overvallers. Bovendien weten beveiligers als geen ander wat ze moeten doen wanneer zich een gevaarlijke of verdachte situatie voordoet.

Winkelbeveiliging van Dutch Crowd Security

Met de winkelbeveiliging van Dutch Crowd Security zorg je ervoor dat jouw winkel voorzien is van professionele beveiligers die calamiteiten voorkomen. Onze winkelbeveiligers hebben ruime ervaring met het beveiligen van verschillende soorten winkels: van retailers tot supermarkten. Meer informatie over winkelbeveiliging van Dutch Crowd Security? Neem contact met ons op, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram