Overzicht alle Topics

Het belang van goede beveiliging bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Leestijd: 2 minuten
Overzicht alle Topics

Het belang van goede beveiliging bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Leestijd: 2 minuten

Sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, zijn veel Oekraïners naar Europese landen gevlucht, waaronder Nederland. De opvang van deze vluchtelingen brengt verschillende uitdagingen met zich mee, waaronder de veiligheid in de opvanglocaties. Bij het snel inrichten van opvanglocaties wordt niet altijd rekening gehouden met de veiligheid van de vluchtelingen en de omgeving. Dit kan leiden tot spanningen en onveilige situaties. Daarom is het van belang om te investeren in goede beveiliging bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Kwaliteit van de opvang in het geding

Gezien de grote aantallen vluchtelingen en de vraag naar opvanglocaties, wordt van gemeenten gevraagd om snel te handelen. Veel gemeenten kiezen er dan ook voor om naast publieke ook private locaties te huren of aan te kopen. Hierbij kun je denken aan leegstaande kantoorpanden, hotels en vakantieparken. 

De snelheid waarmee de opvang van Oekraïense vluchtelingen wordt geregeld, kan leiden tot problemen. Uit een artikel van de NOS blijkt dat er soms locaties worden gebruikt die onveilig en niet geschikt zijn voor langdurige opvang. Vluchtelingenorganisaties maken zich dan ook steeds meer zorgen over de kwaliteit van de opvang op de lange termijn. 

Het belang van goede beveiliging

Goede beveiliging bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen is van groot belang. Beveiligers moeten niet alleen letten op de veiligheid van de vluchtelingen en de omgeving, maar ook preventief handelen om spanningen te voorkomen. 

Maria Shaidrova is migratiewetenschapper en oprichter van Stichting Opora. Met deze stichting maakt ze zich hard voor de belangen van Oekraïners in Nederland. Zij stelt in het artikel van de NOS dat Oekraïners zich regelmatig geïntimideerd voelen door de beveiliging. De beveiliging zou te streng zijn en te weinig rekening houden met de privacy van de bewoners. 

Het is dus van groot belang dat beveiligers vriendelijk en menselijk optreden, en zich niet gedragen als een ‘boeman’. Een goede beveiliging zorgt voor een veilige en rustige omgeving, waarin de vluchtelingen zich kunnen richten op het opbouwen van een nieuw leven.

Brandveiligheid bij opvanglocaties

Ten slotte is ook de brandveiligheid bij opvanglocaties een onderwerp waar goed over nagedacht moet worden. Veel opvanglocaties die nu gebruikt worden, zijn eigenlijk niet bedoeld als langdurige woonruimte en voldoen daarom niet altijd aan de brandveiligheidseisen. 

Het is van belang dat er bij de inrichting van opvanglocaties rekening wordt gehouden met de brandveiligheid en dat er maatregelen worden genomen om de veiligheid te waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van brandmelders, het aanleggen van brandveilige deuren en het creëren van voldoende vluchtroutes. Daarnaast is het van belang om regelmatig controles uit te voeren op mogelijke brandrisico's, zoals het gebruik van kooktoestellen in slaapkamers en het opslaan van brandbare materialen op onveilige plekken.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram