Overzicht alle Topics

Beveiligingsbranche kreeg zware klappen in 2020

Leestijd: 2 minuten
Overzicht alle Topics

Beveiligingsbranche kreeg zware klappen in 2020

Leestijd: 2 minuten

De beveiligingsbranche heeft het in 2020 bijzonder zwaar gehad. De omzet van de gehele branche daalde met 12 procent (van 1,5 miljard in 2019 naar 1,3 miljard euro in 2020) en het aantal beveiligers daalde met 9 procent (van 28.075 naar 25.855). Dit blijkt uit de Branchescan 2020 van de Nederlandse Veiligheidsbranche.

De klap was het hardst in de evenementen- en horecabeveiliging, maar ook bij andere beveiligingsbedrijven liep de omzet gemiddeld terug, vooral door de sterke terugloop van de luchtvaartbeveiliging. Ook bij winkelbeveiliging en mobiele surveillance ging omzet verloren.

Branchescan

Dit blijkt uit de jaarlijkse branchescan, een onderzoek onder 38 beveiligingsbedrijven (waaronder de grootste), dat in opdracht van de Nederlandse Veiligheidsbranche is gedaan door Ilisia Marketingservice. Na de enorme tegenvallers in 2020, zijn de verwachtingen voor 2021 nog wisselend. Bedrijven die werken in evenementen- en horecabeveiliging zeggen ervan uit te gaan dat de zaken vanaf het derde kwartaal weer zullen aantrekken, maar van alle bedrijven verwacht nog steeds ruim de helft ook dit jaar een verdere omzetdaling. Een kwart verwacht dit jaar een hogere omzet te zullen realiseren dan vorig jaar. Het herstel van de crisis lijkt daarmee nog geruime tijd in beslag te zullen nemen.

Ernstige gevolgen

De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft het afgelopen jaar vaak gewezen op de ernstige gevolgen van corona voor de bedrijfstak. Uit de cijfers blijkt nu ook dat werkgelegenheid de afgelopen vijftien jaar niet zo laag is geweest en zelfs lager is dan in de economische crisis van 2012/2013. Als gevolg van de onzekere omstandigheden hebben veel bedrijven hun toevlucht moeten nemen naar het inzetten van tijdelijk personeel. Het aandeel zzp’ers groeide van 12 procent in 2019 naar 37 procent in 2020.

Opvallend is ook het oplopende ziekteverzuim: van 6,2 procent in 2019 naar 7,8 procent in 2020. Naar verwachting is dit deels het gevolg van corona (beveiligers kunnen bijvoorbeeld niet altijd 1,5 meter afstand houden), deels van de coronamaatregelen, waardoor ook medewerkers die wellicht niet besmet zijn toch in quarantaine moeten. De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft bij het kabinet verschillende malen aangedrongen op voorrang voor beveiligers bij testen en vaccineren, omdat deze mensen in de eerste rij staan als het gaat om ordehandhaving. De trend van het oplopende ziekteverzuim wordt overigens ook in andere sectoren van de economie waargenomen.

Bron: beveiligingnieuws.nl

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram