Overzicht alle Topics

Beveiliging GGD-instellingen en zorginstellingen

Leestijd: 2 minuten

Nu de coronacrisis aanhoudt en er steeds meer beperkende maatregelen genomen worden, zien we een toename van agressie en geweld bij verschillende GGD-instellingen, zoals corona-teststraten en vaccinatielocaties. Ook verschillende zorginstellingen, zoals verzorgingshuizen en ziekenhuizen, hebben hier sinds de coronamaatregelen mee te maken. Beveiliging bij GGD- en zorginstellingen kan hierin uitkomst bieden.

Toename agressie en geweld GGD-instellingen

Nu de beperkende maatregelen langer aanhouden, nemen de irritaties en emoties bij mensen toe. Dit leidt bij sommige mensen tot agressie en het plegen van geweld tegen verschillende GGD-instellingen, zoals corona-teststraten en vaccinatielocaties. 

 

Iedereen heeft de beelden gezien van de brand in de corona-testlocatie in Urk tijdens de avondklokrellen op 25 januari. Maar ook verschillende andere GGD-instellingen door heel het land waren de afgelopen tijd het slachtoffer van rellen, brandstichting, vernielingen en geweld. Een teststraat in Hilversum moest zelfs sluiten nadat er verdachte goederen werden aangetroffen. Het bleek om brandbare objecten te gaan die waren vastgemaakt aan stukken vuurwerk. 

Toename agressie en geweld zorginstellingen

Helaas zien we ook in verschillende zorginstellingen een toename van agressie en geweldsincidenten. Ruim een kwart van het personeel in zorginstellingen en ziekenhuizen kreeg de afgelopen maanden vaker te maken met agressie. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk bij bezoekers en/of familie van patiënten die zich niet aan de coronamaatregelen willen houden. Een deel van het personeel kreeg zelfs te maken met fysiek geweld.

 

Daarnaast bleken ook ziekenhuizen de afgelopen weken slachtoffer van de avondklokrellen. Zo bekogelden relschoppers verschillende ziekenhuizen met vuurwerk en probeerden ze de ramen van verschillende ziekenhuizen in te gooien.  

Fysieke beveiligers inzetten 

Vanwege deze ontwikkelingen maken veel GGD-instellingen gebruik van cameratoezicht. Daarnaast worden veel test- en vaccinatielocaties van de GGD nu 24 uur per dag beveiligd met fysieke beveiligers. Hetzelfde geldt voor verschillende ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

 

Om deze redenen is het verstandig om fysieke beveiliging in te zetten:

 

  • Beveiligers zien toe op het naleven van de coronamaatregelen. Juist in zorginstellingen en GGD-instellingen is het naleven van deze maatregelen, zoals de 1,5-meterregel, van groot belang. Je wilt namelijk niet dat een besmet persoon andere niet-besmette personen aansteekt. 
  • Beveiligers waarborgen de veiligheid van alle medewerkers, patiënten, bezoekers en mensen die zich laten testen. 
  • Beveiligers zorgen ervoor dat medewerkers zich kunnen concentreren op hun werk en zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele geweldsincidenten.
  • Beveiligers voorkomen gevaarlijke situaties. Met fysieke beveiliging in de buurt denken mensen wel twee keer na voordat ze tot geweld overgaan.
  • Gebeurt er toch iets gevaarlijks dan grijpen beveiligers in, zodat de situatie niet escaleert. 
  • Ook dienen ze als aanspreekpunt wanneer zich verdachte situaties voordoen.
phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram