Overzicht alle Topics

Zichtbare en onzichtbare beveiliging: dit zijn de opties

Leestijd: 2 minuten

Het beveiligen van personen, objecten of gebouwen kan veel vormen aannemen. Sommige vormen van beveiliging zijn duidelijk zichtbaar, andere zijn onzichtbaar of vallen niet direct op. Beide vormen hebben voordelen en nadelen. We bespreken hier het verschil tussen zichtbare en onzichtbare/onopvallende vormen van beveiliging

Zichtbare vormen van beveiliging

Sommige vormen van beveiliging zijn duidelijk zichtbaar. Zo kan een gebouw waar belangrijke gegevens of kostbare spullen bewaard worden, beveiligd worden door middel van hekken en een toegangspoort waar je jezelf moet legitimeren. Op grote evenementen, in winkels en in musea zie je vaak fysieke beveiligers. En in de buurt van bekende mensen zie je soms geüniformeerde lijfwachten lopen. Ook camerabeveiliging (bijvoorbeeld in winkels) is vaak duidelijk zichtbaar. 

Zichtbare vormen van beveiliging hebben een aantal voordelen. Het eerste voordeel is het afschrikeffect. Mensen zien dat ze in de gaten gehouden worden en zijn daardoor minder geneigd om sociaal ongewenst of crimineel gedrag te vertonen. Daarnaast is het bij camerabeveiliging in veel gevallen verplicht om de bezoeker/klant of jouw personeel op de hoogte te stellen van de camera’s. Ten slotte hebben (zichtbare, geüniformeerde) beveiligers vaak ook een rol in het gastvrij verwelkomen van jouw klanten/bezoekers. 

Onzichtbare vormen van beveiliging

Naast de zichtbare vormen van beveiliging worden vaak onzichtbare of onopvallende vormen van beveiliging ingezet. De bedoeling van onzichtbare maatregelen is dat niemand ziet dat ze ingezet worden. Het grote voordeel hiervan is dat mensen met kwade bedoelingen de maatregel minder eenvoudig omzeilen. Ook is de impact van de maatregel op de beleving van de bezoeker/klant of bewoner kleiner.

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken ter beveiliging van personen, objecten of gebouwen die (nagenoeg) onzichtbaar zijn, zoals: 

  • verborgen camera’s;
  • bewegingssensoren;
  • warmtesensoren;
  • branddetectiesystemen;
  • en gronddetectie.

Zichtbare en onzichtbare persoonsbeveiliging

Ook persoonsbeveiliging kan zichtbaar en onzichtbaar/onopvallend ingezet worden. Het voordeel van deze zichtbare beveiliging is opnieuw het afschrikeffect. De persoonsbeveiliger of lijfwacht kan echter ook op onopvallende/discrete manier de persoon in kwestie beveiligen. Het voordeel daarvan is dat de persoon minder aandacht trekt en zich daardoor met een groter gevoel van privacy kan verplaatsen. 

Onzichtbare camerabeveiliging

Je kunt ook camera’s gebruiken om jezelf, je personeel of je onderneming te beschermen. Let hierbij echter wel altijd op de privacywetgeving. Je mag niet zomaar opnames maken in jouw winkel, horecagelegenheid of andere onderneming. Wanneer je camera’s gebruikt, moet je bezoekers/klanten en personeel hiervan bovendien op de hoogte stellen, bijvoorbeeld door middel van een sticker of informatiebord. 

Slechts in enkele gevallen mag je gebruik maken van onzichtbare camerabeveiliging, bijvoorbeeld wanneer je vermoedt dat een personeelslid zich schuldig maakt aan diefstal. Je mag dan een verborgen camera gebruiken om bewijslast te verzamelen tegen deze persoon. Maar dit mag alleen als je kunt aantonen dat je niet op een andere manier bewijs kunt vergaren. Meer over camerabeveiliging en de privacywetgeving lees je hier.

De juiste combinatie aan maatregelen

In veel gevallen is het het beste om zowel gebruik te maken van zichtbare als onzichtbare beveiliging. Wil je advies over de beste veiligheidsmaatregelen voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram