Overzicht alle Topics

Persoonsbeveiliging: wat is het precies?

Persoonsbeveiliging is gericht op het beschermen van een persoon. Een persoonsbeveiliger wordt ook wel een bodyguard, lijfwacht of VIP-beveiliger genoemd. Deze beveiliger draagt de verantwoordelijk over de veiligheid en het welzijn van zijn of haar cliënt en beschermt hem of haar tegen mogelijke gevaren. Het draait bij persoonsbeveiliging niet alleen om het reageren op verdachte situaties of het afweren van gevaar, maar ook om het voorkomen van agressieve tot zelfs levensbedreigende aanvallen op de te beveiligen persoon.

 

De werkzaamheden van een persoonsbeveiliger

Persoonsbeveiliging wordt uitgevoerd door zowel de overheidsinstanties als particuliere bedrijven. In beide gevallen dient de beveiliger de opleiding tot Persoonsbeveiliger/Lijfwacht te hebben gevolgd. De belangrijkste taak van een persoonsbeveiliger is het beschermen van de betreffende persoon, meestal een bekend iemand, zoals een politicus of popster.

 

De opdrachten van persoonsbeveiligers bestaan uit een toezicht op de omgeving van de plek die door de te beschermen persoon wordt bezocht, of de te betreden plaats. Hij of zij dient de betreffende persoon te beveiligen in zijn of haar directe omgeving, maar ook tijdens verplaatsing. De persoonsbeveiliger beschermt de cliënt door hem of haar af te schermen voor ongewenste toenadering door derden.

Passieve en actieve persoonsbeveiliging

Persoonsbeveiligers, lijfwachten of bodyguards zijn voorbeelden van actieve persoonsbeveiliging: dit betreft beveiliging van personen door andere personen. Naast actieve persoonsbeveiliging heb je ook passieve persoonsbeveiliging, dat wordt gedaan met objecten en apparaten die bijdragen aan iemands veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan: een gepantserde auto, een kogelwerend vest, beveiligingscamera’s en ga zo maar door. In veel gevallen wordt actieve en passieve persoonsbeveiliging gecombineerd om de meest veilige situatie te creëren voor de betreffende persoon.

 

High profile en Low Profile

Er zijn twee vormen van persoonsbeveiliging. In eerste instantie verschilt de intensiteit van de beveiliging per persoon en per situatie. We maken hierbij onderscheid tussen high profile en low profile persoonsbeveiliging. Hierbij gaat het om de vraag hoe bekend de persoon in kwestie is en hoe groot de dreiging van buitenaf zal zijn. Vaak geldt: hoe bekender de persoon en hoe zwaarder de dreiging, hoe intensiever de beveiliging.

 

Persoonsbeveiliging kan van incidentele aard zijn, alleen tijdens de kantooruren plaatsvinden, of er kan sprake zijn van 24/7-persoonsbeveiliging.

 

Ten slotte kan een persoonsbeveiliger onopvallend ingezet worden. Hij of zij verkent de directe omgeving en schat in welke risico's zich kunnen voordoen, maar voor buitenstaanders is het niet duidelijk dat de persoon in kwestie een persoonsbeveiliger is. In sommige gevallen kan het juist verstandig zijn om de persoonsbeveiliging duidelijk aanwezig te laten zijn, juist vanwege de afschrikwekkende functie.

Beveiliging nodig?
Vraag een gratis offerte aan
Offerte aanvragen
Scroll naar boven
phone-handsetarrow-right