Overzicht alle Topics

Kan betere wetgeving het personeelstekort in de beveiligingsbranche helpen oplossen?

Leestijd: 2 minuten

Veel sectoren kampen op dit moment met een personeelstekort, zo ook de beveiligingsbranche. Volgens directeur Leon Vincken van branchevereniging Vbe NL is het personeelstekort in de beveiligingsbranche zelfs ‘dramatisch’ te noemen. De huidige wetgeving werkt hierin niet mee, omdat deze het werven van nieuwe beveiligers moeilijk maakt voor beveiligingsbedrijven. Wij zijn dan ook van mening dat betere wetgeving het personeelstekort in de beveiligingsbranche kan helpen oplossen. Hoe dat zit, lees je hier. 

Hoe is het personeelstekort ontstaan?

Al voor de coronacrisis kampte de beveiligingsbranche met tekorten. In januari 2020 meldde het UWV dat het personeelstekort in de beveiligingsbranche steeds verder en in hoog tempo opliep. Toen al gaf meer dan de helft van de werkgevers in de beveiligingssector aan niet genoeg personeel te kunnen vinden. Voor dit tekort werden toen verschillende oorzaken aangewezen, waaronder:

  • Een tekort aan gediplomeerde beveiligers: om beveiliger te worden, moet je binnen één jaar de mbo-2-opleiding Beveiliger halen, ook als je al een hogere opleiding hebt genoten. 
  • Concurrentie met andere veiligheidssectoren, zoals politie en defensie.
  • Vergrijzing van de bestaande beroepsgroep, waardoor veel werknemers in korte tijd stopten met werken. 
  • Veranderende functie-eisen voor beveiligingsberoepen: beveiligers moeten steeds vaker ook als gastheer of -vrouw optreden, of moeten naast hun reguliere taken ook receptiewerkzaamheden uitvoeren. Hiervoor moeten beveiligers een servicegerichte houding hebben. Ook het beheersen van de Engelse taal en digitale vaardigheden worden steeds belangrijker.

Dit probleem is gedurende de coronacrisis alleen maar erger geworden. Tijdens de lockdowns waren namelijk veel sectoren waarin beveiligers actief zijn gesloten. Denk bijvoorbeeld aan de horeca- en evenementenbranche. Veel beveiligers zijn daarom ander werk gaan doen. 

Wat is het probleem met de huidige wetgeving?

Zoals gezegd, werkt de wetgeving op dit gebied niet mee. De Wet Particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) dateert uit 1997. Deze wet is inmiddels zo erg verouderd, dat een normale bedrijfsvoering voor beveiligingsorganisaties bijna niet mogelijk is. 

Hoe zit dat precies? De twee grootste problemen met de huidige wetgeving zijn:

  1. Het aannemen van nieuwe beveiligers duurt onnodig lang. Dit komt omdat beveiligingsbedrijven 8 tot 12 weken moeten wachten op een toestemming en legitimatiebewijs voor nieuwe medewerkers. Dit geldt zowel voor vaste als voor tijdelijke krachten. Bovendien geldt dit zelfs voor mensen die al (jaren) als beveiliger werken of hebben gewerkt en zelfs nog een geldige toestemming hebben die loopt via de vorige werkgever.
  2. Het starten van nieuw beveiligingsbedrijf is op dit moment te eenvoudig. Jaarlijks worden er circa 600 vergunningen verleend voor nieuwe beveiligingsbedrijven, terwijl de markt niet in dezelfde mate meegroeit.

Hoe kan betere wetgeving het personeelstekort oplossen?

Wij ondersteunen de oproep van de Nederlandse Veiligheidsbranche voor een vernieuwing van de huidige wetgeving. In deze nieuwe wetgeving moet het mogelijk worden om één pas per beveiliger te hebben, die geldig is ongeacht bij welk bedrijf of voor welke organisatie de beveiliger wordt ingezet. Ook moet er een stevigere toets komen bij het verlenen van vergunningen voor nieuwe beveiligingsbedrijven, bijvoorbeeld door het verplicht stellen van het Keurmerk Beveiliging.

phone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram